Back to Top

Binnen onze gemeente is men actief met liturgisch bloemschikken.
Coördinator van deze groep is Anneke Huijssoon, anneke.huijssoon@planet.nl
Hieronder een overzicht van wat er door de jaren heen is gemaakt.

Kerst 2019

woensdag, 25 december, 2019

"Het licht schijnt in de duisternis".
De tijd van wachten wordt afgerond met licht van de lantaren en lampjes in de krans. Wit als kleur van zuiverheid, licht omdat leven veel licht nodig heeft. In de kersttijd wachten we op het licht dat terugkeert aan de hemel. De lichtjes in de krans zijn de sterren. Kerst zegt dat het Woord levend wordt. Woord, licht en leven zijn de drie steunpunten waarop ons geloof kan rusten. Johannes bemoedigt ons met het licht en dat zien we terug in de versiering van de krans.

 

4e advent 2019

zondag, 22 december, 2019

"Gods belofte van zegen en genade".
De teksten van vorige week verwezen naar geboden en regels. Deze zondag staat in het teken van de trouw van God aan ons. Want God is een God die vergeeft. Op die God stelt Micha zijn vertrouwen. In de natuur symboliseert de klimop ‘trouw’. De plant is het hele jaar groen, biedt schuilplaats voor dieren en de plant hecht zich aan de ondergrond.
Het witte kleed onder de krans geeft aan dat we klaar zijn voor het kerstfeest.

 

3e advent 2019

zondag, 15 december, 2019

"De Heer heeft u laten weten wat goed is en wat hij van u verwacht. Wees eerlijk en rechtvaardig, heb lief en leef met God". Een hoopvolle tekst staat deze zondag centraal.
Het groen voor de krans komt van het groen van de levensboom, de Thuja. Deze boom is het hele jaar door groen, heeft een sterke en aangename geur en uit de hars van deze boom wordt etherische olie gewonnen. De boom heeft veel positieve eigenschappen maar er is ook een minder mooie eigenschap te vermelden: de olie van de boom is giftig. De naam 'Levensboom’ past bij deze plant.
De krans is versierd met geregen pindanootjes als symbool voor rechtvaardig zijn, liefhebben en oog hebben voor de vogels.
Het paarse kleed onder de krans wordt ingewisseld voor rose. Rose verwijst naar de groeiende vreugde.

2e advent 2019

zondag, 8 december, 2019

"Hij zal rechtspreken tussen vele volken, terechtwijzen. Oorlogstuig wordt omgebouwd tot landbouwwerktuigen". De puntige blaadjes in het stuk beelden een ploeg uit.
‘’Oorlogen zijn verleden tijd”… . De mensheid is in dit visioen, onder leiding van het ‘Goede’, in staat om zichzelf te ontdoen van het kwade. Een symbool voor dat zelfreinigend vermogen is Eucalyptus cinerea.
De krans ligt op een paarse ondergrond, de liturgische kleur van de adventsperiode en inkeer.

 

1e advent 2019

zondag, 1 december, 2019

"God zal zijn volk verzamelen, overal vandaan. Als een herder die zijn kudde verzamelt". Kuddes worden van oudsher verzameld binnen een omheining, vaak een omheining met prikkeldraad, om de dieren te beschermen tegen gevaar. De grove den in de krans symboliseert de omheining, heeft een prikkelig uiterlijk, waardoor de schapen zich veilig kunnen verzamelen.
De krans ligt op een paarse ondergrond, de liturgische kleur van de adventsperiode en inkeer.
De lantaren verwijst naar de kinderdienst: “Voor wie steek jij een kaarsje aan”. Licht in het donker.